Jak powstają najlepsze steki na świecie?
Argentyńczycy, Hiszpanie czy Włosi to znani na świecie producenci i koneserzy wołowiny. Mają świadomość, że mięso potrzebuje czasu i odpowiednich warunków, by nabrać soczystości i skruszeć. Wiedza o tym, jak to osiągnąć, była od wieków przekazywana z pokolenia na pokolenie.
Osoby, które podróżując po świecie, poznały smak pysznych T-bone steków, z przyjemnością skosztowałyby ich ponownie w domu. Do niedawna zakup mięsa sezonowanego na sucho, był prawie niemożliwy ‒ oferowały je jedynie ekskluzywne restauracje i delikatesy. O znalezieniu takiego produktu w lokalnym sklepie, nawet w tym najlepszym, można było jedynie marzyć.
Współcześnie proces produkcji mięsa sezonowanego na sucho nie wymaga tak profesjonalnej wiedzy i wspierany jest przez innowacyjną technologię ‒ specjalistyczne szafy Dry Age.
Co wiesz o sezonowaniu wołowiny?
Szafy Dry Age służą do sezonowania wołowiny na sucho w kontrolowanej temperaturze (1°C do 3°C) , wilgotności względnej (50% do 70%) i przy odpowiednim obiegu powietrza przez 7 do 21 dni. Mięso umieszczone w szafie Dry Age dojrzewa długo w dokładnie ustalonych warunkach. Wilgoć w nim zawarta stopniowo odparowuje, a włókna rozpadają się pod wpływem naturalnych enzymów. Sezonowana wołowina traci do 20% wagi, jest sucha i wygląda na sczerniałą, wewnątrz zaś jest jasnoczerwona, miękka i krucha!
Szafa Dry Age rozwiązuje problem konieczności dysponowania odpowiednim zapleczem, kosztów i czasochłonności procesu dojrzewania.
Jest urządzeniem stosunkowo niewielkim, łatwym w obsłudze i utrzymaniu. Dostarczane szafy są przetestowane, skonfigurowane, wykonane na indywidualne zamówienie i gotowe do użycia. Szafy Dry Age marki Inoxxi to technologia oparta na doświadczeniu w obróbce tradycyjnej wyrobów mięsnych o najwyższej jakości. Urządzenia tej marki możemy spotkać w najlepszych hotelach, restauracjach i renomowanych sklepach rzeźniczych.