Wyroby z serii AFB to wyposażone w tace lub ruszty szafy do prowadzenia kontrolowanej fermentacji ciasta na pieczywo.
W skład serii AFB wchodzi 17 modeli standardowych:
trzy modele jednokomorowe, jednodrzwiowe (drzwi skrzydłowe),
cztery modele jednokomorowe, dwudrzwiowe (drzwi skrzydłowe),
siedem modeli jednokomorowych, pięciodrzwiowych (drzwi przesuwne).
Standardowa szafa nie zawiera nawilżacza, lecz urządzenie to można zainstalować (poziomem wilgotności steruje wówczas bardzo dokładny czujnik elektroniczny).
Każdy model szafy wyposażony jest w przesuwne drzwi przednie.
Budowa
Szafa wykonana jest z płyt izolujących połączonych hakami mimośrodowymi. Można ją łatwo rozmontować.
Płyty o grubości 60 mm wykonane są z gęstego tworzywa (45 kg/m3) techniką wtryskiwania pod wysokim ciśnieniem (135 bar).
Grubość płyty i gęstość sztywnej termoizolacyjnej pianki poliuretanowej dobrano specjalnie do zastosowania w celu zmniejszenia do minimum przenikania ciepła i zużycia energii.
Powierzchnie płyt obłożone są blachą ze stali ocynkowanej o grubości 0,6 mm, pokrytą warstwą PCW dopuszczonego do kontaktu z żywnością o grubości 120 ?m.
Wszystkie narożniki wewnętrzne są zaokrąglone.
Kierunek otwierania drzwi skrzydłowych i przesuwnych można zmienić.
Wszystkie powierzchnie wewnętrzne wykonane są ze stali nierdzewnej 304 dopuszczonej do kontaktu z żywnością.
Szafa zawiera 24 poziomy o rozstawie 63 mm z regulacją o 21 mm.
Wyposażenie opcjonalne
Powierzchnie wewnętrzne i/lub zewnętrzne wykonane ze stali nierdzewnej