Piece typu CRISTAL przeznaczone są do wypieku pieczywa i ciast. Równomierny przepływ gorącego powietrza wymuszany przez obroty rusztów zapewnia wysoką jakość i powtarzalność procesu pieczenia wszystkich typów wyrobów: świeżych, zamrożonych-niewypieczonych i zamrożonych-częściowo wypieczonych. Szybki wzrost temperatury zapewnia elastyczność i umożliwia dostosowanie produkcji do poziomu sprzedaży.
Charakterystyka
Piece CRISTAL z modułowymi rusztami obrotowymi oferowane są w 3 rozmiarach:
model FM1 z rusztami o wymiarach 400 x 800 mm,
model FM2 z rusztami o wymiarach 600 x 800 mm,
model FM3 z rusztami o wymiarach 800 x 1000 mm.
Dostępne są 3 wersje: olejowa, gazowa i elektryczna.
Wymiennik ciepła w modelach FM1 i FM2 może znajdować się na tylnej, lewej lub prawej stronie komory piekarniczej. W modelu FM3 wymiennik montowany jest zawsze w ścianie tylnej. Modułowość pieca umożliwia zainstalowanie go na wiele sposobów. Zajmowana powierzchnia pod-łogi zależy od wybranej konfiguracji (ustalonej w zamówieniu). Modele FM1 i FM2 wyposażone są w krążkowy napęd rusztów (napęd klatkowy jest komponentem opcjonalnym, zamawianym oddzielnie). W modelu FM3 występuje tylko napęd klatkowy. Piec może zostać dostarczony w postaci zmontowanej, gotowy do przyłączenia.
Uwaga
Piec wyposażony jest w mechanizm wyjmowania rusztów wykonany ze stali nierdzewnej.
Mechanizm ten zintegrowany jest z ramą drzwi.
Piec zawiera wytwornicę pary.
Para wytwarzana jest tylko w cyklu pieczenia w parze (nie w trybie wypieku ciast).
Piec dostarczany jest standardowo w postaci zmontowanych zespołów przeznaczonych do szybkiego samodzielnego złożenia na miejscu.
Tace piekarnicze i ruszty zamawiane są oddzielnie.